Arriben els productes ecològics de la Xina

Algunes llegums amb certificació bío importades, com cigrons i llenties, són més barates que les de producció espanyola

La globalització té efectes sorprenents. Per exemple: la importació de productes amb certificació ecològica de la Xina consumits a Espanya. Soja, te, llegums, cereals, arròs i alguns fruits (baixes de Goji …) viatgen milers de quilòmetres (o milles nàutiques, millor dit) des del llunyà orient fins a la taula a l’altra punta del planeta. I, tot i així se’ls anomena “ecològics”. “La major part de les importacions amb certificació bío serveixen com a matèria primera i no tant com a productes elaborats o certificats”, exposa Montserrat Escutia, secretària general de l’associació Vida Sana, organitzadora de la fira BioCultura. No pot parlar d’importacions massives -és un enlairament suau, relativament recent-, però són observades amb interès i, fins i tot, amb certa inquietud per que tenen por que pugui convertir-se en un fenomen que reediti la dura competència que exerceixen els articles xinesos en altres camps . Aquesta és la demostració que la producció ecològica ja no és privativa de països amb una tradició consumista arrelada. A la Xina hi ha un mercat creixent i rellevant d’articles amb etiqueta ecològica. I precisament aquest auge és el que pot catapultar les noves exportacions cap a Europa. La competitivitat xinesa ha quedat demostrada ja. Els productes que arriben tenen preus força econòmics, però, en general, la majoria de les vegades es corresponen (i es justifiquen) perquè són cultius que no es donen a Espanya. “No obstant això, alguns llegums en ecològic, com cigrons i llenties (de les que Espanya és un gran productor). s’importen perquè resulten més econòmiques “, explica Daniel Valls, president del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE). És la demostració que “aquesta situació afecta la competència; aquí no es pot produir a aquests preus “tan baixos.

Soja, te, llegums, cereals, arròs i fruits amb segell ressò viatgen des de l’altra punta del planeta

A l’altra cara de la moneda, a la Xina ha augmentat moltíssim el consum d’aquests aliments fins al punt que moltes empreses europees els estan exportant. En ocasions, es repeteix el patró segons el qual la UE importa matèria primera de la Xina i exporta aliments manufacturats i elaborats. Per exemple, Espanya importa íntegrament la soja perquè aquí no es conrea; la precisa per fabricar pinsos per a animals destinats al consum de carn ecològica. Un fenomen semblant es dóna amb els ingredient de la cuina japonesa.

Les importacions de productes certificats estan regulades per un reglament europeu d’agricultura ecològica. Per a un grup de països ha un reconeixement mutu dels segells ecològics (Estats Units, Canadà …). Però, a altres països menys desenvolupats (entre ells, la Xina), la UE exigeix ​​la certificació a través d’empreses europees homologades (que s’encarreguen de visitar les finques a la Xina, fer les inspeccions les explotacions …), per tal de garantir el compliment de les normatives europees. El procés de control es completa a les duanes i els organismes certificadors nacionals.

En el cas dels productes de fora de la UE, el consumidor no pot saber, però, amb certesa de quin país concret procedeixen. Encara que tots ells porten la eurofulla identificativa comunitària, l’etiqueta només indica: “No UE”.

Montserrat Escutia destaca, però, que no l’inquieta que hi hagi risc de fraus dels productes xinesos. “No s’ha detectat”, recalca. El preocupa més, en canvi, la manca de garanties que poden donar-se quan l’origen és Rússia o Turquia. També assenyala, però, que els consumidors valoren cada vegada més que els aliments siguin de proximitat i de temporada, conscients que la importació des de zones molt allunyades comporta una gran empremta ecològica (despesa de combustible, emissions de gasos, impacte climàtic. ..). “Quan als consumidors se’ls pregunta si prefereixen aliments ecològics o de proximitat, la meitat respon que prefereixen el local”, diu.

Article publicat a La Vanguardia 12 maig 2019

 

 

 

 

 

 

Deja un comentario

Scroll to top